No 5 100 ml

50.00 лв.

Chanel N°5 e символ на добрия вкус и в момента е еднин от най-продаваните парфюми в света. Коко Шанел e поискала от парфюмериста Ernest Beaux да създаде парфюм „с аромат на жена”. Chanel N°5 е комплексен аромат, който не позволява някой от компонентите му да бъде изолиран от композицията. Именно това е изискването на великата Коко Шанел – парфюм, който да ухае не само на роза или лилия, а да бъде неразделна композиция от всички вплетени в него аромати. 
Парфюмът става известен благодарение на множеството знаменитости, които го използват. Една от тях е Мерлин Монро. Chanel N°5 много често е свързван с нейното име, тъй като в свое интервю от 1954 г. тя казва, че в леглото носи само „няколко капки Chanel N°5”. Това се превръща в успешен слоган и причина милиони жени по света да изберат именно този парфюм. Понастоящем лице на Chanel N°5 е Никол Кидман. 

Ernest Beaux създава две серии от парфюмни мостри - 1-5 и 20-24, след което моли Коко Шанел да избере една от тях. Мадам Шанел избира проба № 5, давайки по този начин и името на парфюма. Поради своята суеверност тя представя новия си парфюм на петия ден от петия месец през 1921 г. 
Работейки по композицията на този парфюм, Ernest Beaux създава и за пръв път използва синтетичен компонент – алдехиди. Във формулата му алдехидите са смесени с ухание на роза и жасмин. Ароматът на алдехиди е чист и свеж, напомнящ на мириса на чисти чаршафи, които до преди минута са съхнели на хладния свеж въздух навън. Смята се, че известният парфюмерист е почерпил вдъхновение за създаването на този аромат от посещенията си на Арктическия кръг и миризмата на водата през нощта. Неповторимият аромат на замръзнали реки и езера го вдъхновява до такава степен, че решава да го пресъздаде в творението си. 

Chanel N°5 е първият парфюм във флорално-алдехидната група и първи по количество алдехиди в композицията си. Според друга легенда асистентът на Ernest Beaux предозира алдехидите погрешка. Връхните нотки се състоят от алдехиди, бергамот, лимон, нероли и иланг-иланг, в сърцевината му са жасмин, роза, лилия и ирис, а в основата на аромата се долавя дъх на ветивер, сандалово дърво, ванилия, кехлибар и пачули. 

Първият Chanel N°5 е в обикновен правоъгълен флакон, чийто връх напомня за Place Vendome в Париж. Дизайнът му е дело на самата Коко Шанел и се основава на класическия принцип за красотата на опростените форми.